Vela Luka – Ostrov Korčula
Facebook
Novinky z ostrova Korčula

Ústřice na Jadranu

Bývala to vzácná lahůdka korunovaných hlav, ale časy se změnily. Dnes si je může dopřát každý – koupí si je ve vybraných supermarketech i u nás.

Ale pravý labužník nestojí příliš o dovážené ústřice, byť byly sebelepší; pro něho jsou lahůdkou jen ty, které byly právě vytaženy z moře. A skutečný gurmet tvrdí, že jen v některých měsících v roce mají ústřice tu správnou chuť, a to v měsících, jejichž pojmenování končí v latině na -r, tedy leden, únor, září, říjen, listopad a prosinec.

Už dávno se v evropských vodách ústřice neloví, ale chovají se uměle. V Jadranu jsou největší chovné stanice v Limském zálivu v Istrii a v Jižní Dalmácii v oblasti Malostonského a Stonského průlivu (vizMali Ston), menší pak u Banjole na jihu Istrie.

V mělkých a částečně uzavřených zátokách je vysoká salinita mořské vody, slanost je několikrát vyšší než v okolním moři. A ta právě urychluje a zkvalitňuje zrání ústřic. Sůl však naopak ničí zárodky, takže ústřice se začínají chovat jinde a do chovných stanic se dovážejí dozrát. Dospějí za dva roky. Ale pokud mají být opravdu kvalitní, je třeba, aby se po oba dva roky vytáhly dvakrát až třikrát z moře, aby si, jak říkají odborníci, odpočinuly v obyčejné sladkovodní lázni.

Na trzích prodávané ústřice vydrží asi týden při teplotě 3 – 5 °C v chladničce. V mrazničce by však zahynuly.

A jak se ústřice podávají? Převážná většina labužníků žádá je jen syrové – tedy živé, čerstvě otevřené a pokapané pár kapkami citronu. Někteří gurmeti mají k tomu rádi žitný chléb s máslem, a všichni pokládají za nezbytný doplněk kvalitní bílé víno. Na jednu porci se počítá 6 kusů ústřic.

Zdroj:  www.chorvatsko.cz