Vela Luka – Ostrov Korčula
Facebook
Novinky z ostrova Korčula

Gastronomický festival Dani švoja

Chorvatské pobřeží Jadranu má i na podzim co svým návštěvníků nabídnout. Když už není počasí na koupání a letní radovánky, přicházejí na řadu kulinářské zážitky.

Od 19. října do 30. listopadu probíhají v městech a obcích severozápadní Istrie (Novigrad, Umag, Buje, Brtonigla, Savudrija a další) “Dny mořského jazyka” (Dani švoja), tedy ryby, jejíž přesný český název je jazyk bezploutvý, lat. Soilea solea a jemuž Chorvaté říkají list, avšak v Istrii je to švoj. Je to skvělá ušlechtilá bílá ryba, nepříliš hojná.

V Jadranu žije hlavně ve vodách severozápadní Istrie, od pobřeží až k ostrovu Lošinj, pak ještě ve vodách u ústí Cetiny a Neretvy v Dalmácii, ale rybáři se s nimi, byť méně často, setkávají i jinde v Jadranu. Přitom znalci tvrdí, že nejkvalitnější a nejchutnější je tato vynikající ryba právě u istrijských břehů.

Ale proč se v poněkud vyšším počtu vyskytuje právě v uvedených lokalitách? Odpověď je jednoduchá, jakmile si uvědomíme, jak a kde tato ryba žije. Jde vlastně o druh platýze (patří do čeledi Soleidae- jazykovitých), což znamená, že žije na mořském dně, částečně zavrtaná do písku nebo bahna a vyhovují jí tedy místa při ústí řek, které se svými vodami přinášejí nánosy bahna a písku. Má asymetrické, oválně a zploštělé tělo. S

vým levým bokem přilehne ke dnu a pomocí ploutevního lemu se dovede obrovskou rychlostí zahrabat na dně. Na pravém boku, tedy vrchním straně má dvě velmi pohyblivé vypouklé oči, které mírně vyčnívají nad tělem a bedlivě vše sledují. Hřbetní ploutev se táhne podél celého těla, tvoří ji až stovka měkkých ploutevních paprsků. Na bocích má ploutve, ale ta na levém (spodním) boku je skoro zakrnělá.

Mořský jazyk, přikryt nánosy při dně, je téměř neviditelný a vykukují mu jen oči. Barvou těla je tak maskován, že úplně splývá s okolím. Vrchní strana je tmavší, šedohnědá, spodní přivrácená ke dnu je světlejší, téměř bílá. Více info a fotografie ZDE