Vela Luka – Ostrov Korčula
Facebook
Novinky z ostrova Korčula

Delikatesy z Dalmácie

Česko sice nemá moře, ale má Chorvatsko. Oblíbená letní destinace je známá hlavně svými plážemi a pohodovou atmosférou, ale její kuchyně je pro spousty turistů zatím skrytým pokladem.

Deník IDnes Vám přináší zaručené tipy na jídla, díky kterým objevíte tu pravou chuť Dalmácie.

Na rožni se točí jehně. Už zlátne, voní, za chvíli ho kuchař sundá, naporcuje. Kdo by to čekal v taverně mezi políčky, bylinkami a klečí, na téměř nejvyšším místě Hvaru. Nejlepší kuchyni v Chorvatsku totiž nenajdete na plážích.

To jehněčí je neuvěřitelné: typická vůně a chuť, trocha tuku pod vyškvařenou kůží a maso křehké, šťavnaté, z krásného mladého kusu, který zřejmě ještě před krátkou dobou spásal zdejší rozmarýn, tymián a šalvěj deroucí se dravě z kamenité půdy vyhřáté chorvatským jarním sluncem. K tomu pečené brambory, čerstvý salát. Obyčejné, řeklo by se, a přitom tak božské.

A kdo nemá rád jehněčí, může si dát kuře, upečené v typickém chorvatském hrnci zvaném peka, na jehož poklici v ohništi nahrnou žhavé uhlí, aby žár šel svrchu. Porce s masem nádherně pevným, plným šťávy a chuti, v níž se ozývají vzpomínky na dětství a statek pratety, kde drůbež putovala na talíř rovnou z kurníků a chutnala úplně jinak, než jsme byli my z města zvyklí.

Sedíme v konobě, tedy restauraci, Kolumbić, jen malý kousek pod vrcholem sv. Nikola, který se tyčí ve výšce 626 metrů v hornaté části na jihu ostrova. Chuť povzbudila loza (vínovice), v níž se maceroval svatojánský chlebíček, odborněji lusky rohovníku obecného, teď maso zapíjíme červeným vínem z místních vinic, ovocitý a svěží Plavac mali jde krásně dohromady s chutí jehněčího. Pod pergolou sice trochu pofukuje, ale je to úžasný zážitek.

Proč se o něm tak rozepisuji? Protože je v mnoha ohledech pro dnešní Chorvatsko příznačný a může být návodem, jak podobné radosti hledat. Více info