Vela Luka – Ostrov Korčula
Facebook
Novinky z ostrova Korčula

Ajvar – chorvatská tradiční specialita

Kdo z vás si objednal v Chorvatsku grilované maso nebo čevapčiči , jistě se s ním setkal.  

Ajvar – blagi nebo ljuti  je téměř srdeční záležitostí všech zemí bývalé Jugoslávie. Podává se především ke grilovaným masům. Je to ta červená pasta na talíři .

Ajvar blagi – česky bychom řekli jemný –  se servíruje v spíš v létě, ljuti tedy ostrý v „chladném období“ , ale většinou záleží na chuti. Jediný rozdíl mezi nimi je jen pálivá feferonka přidaná do směsi. Dnes není problém ho koupit v kterémkoli chorvatském, ale i českém obchodním domě.

Většina „domácích“ vám řekne , jak jinak, že prostě tomu doma vyrobenému se nic nevyrovná. A samozřejmě ten „jejich“ je nejlepší.  Způsobů přípravy je několik různých. Každý také ten „svůj“ ajvar jinak dochucuje a dává různé přísady. Někdo dělá ajvar ze zelených rajčat, někdo dává jen cibuli jiný česnek a další obojí…

1 – kg masitých červených paprik (i kapií)
0,4  – kg baklažány
1 – ostrá feferonka (nemusí být kdo nerad pálivé)
1/2 – dcl oleje
1/2 – lžíce octa- vinného nebo stačí i kvasný
1 – velká cibule (nejlépe bílá)
1 zarovnaná lžíce soli
poměr baklažánů a paprik je cca jedna ku třem až čtyřem

Příprava je poměrně jednoduchá- baklažány a pariky dáte na gril  (nebo do trouby) a pečete nasucho tak dlouho až jim zčerná kůra pak je necháte vystydnout oloupete a rozemelete na hrubou kaši, všechno smícháte dohromady a vaříte za stálého míchání až dostanete hustou kaši (kaše musí držet tvar když z ní uděláte kopeček, je hutší než kečup).