Vela Luka – Ostrov Korčula
Facebook

Dalmatinské speciality a recepty

Špenátový salát z Dalmácie

Počet porcí: 4

Doba přípravy: 30min

Použité suroviny receptu:

600 g čerstvého salátu  |  1 palička česneku  |  2 citrony  |  1 šálek oleje  |  1 lžíce soli

Postup přípravy receptu:

Dobře vypraný mladý špenát necháme okapat, osolíme a posypeme nasekaným česnekem. Šťávu ze dvou citronů smícháme s olejem a nalijeme na špenát. Dáme uležet na několik hodin do chladu a podáváme k pečeným masům.

Dalmatské polpety

Použité suroviny

rajčatová šťáva, sůl, hovězí maso přední, hrubá mouka, svazek petrželová nať, pepř mletý,
100 g sádlo, 700 g hovězí maso přední, 1ks cibule, 2 stroužky česneku, 1-2ks vejce

Postup přípravy

Semeleme maso a přidáme k němu nasekanou cibuli, česnek, vejce a petrželku. Před smícháním směs osolíme a opepříme. Teprve potom vše důkladně promícháme. Vytvoříme kuličky (polpety) a každou obalíme v mouce.

Na pánvi rozehřejeme sádlo a polpety opečeme ze všech stran. Když jsou hezky opečené, zalijeme je rajčatovou šťávou a podusíme pod pokličkou asi půl hodiny na mírném ohni. Hotové polpety můžeme podávat s těstovinami nebo opečenými bramborami.